maandag 25 augustus 2014

Klarna, een populair online betalingssysteem


[Bewerkt: bron: NYT]


STOCKHOLM - Klaar voor uw online check out? U hoeft enkel uw e-mailadres en postcode in te geven om de aankoop te voltooien. De rekening volgt per e-mail.

Dit is de eenvoudige betalingsoptie van Klarna die wordt aangeboden op 45.000 e-commerce websites. Een snelgroeiende online betalingsdienst.

Voer uw informatie in en in enkele seconden analyseert Klarna uw kredietwaardigheid om te bepalen of het de aansprakelijkheid voor uw aankoop accepteert.

Voor een terugkerende Klarna gebruiker is, mist gekocht tijdens de normale werkuren en verzending naar uw gebruikelijke adres, een e-mailadres en postcode genoeg. De betalingstermijn is tot twee weken nadat de goederen zijn ontvangen.

Maar als je koopt op afwijkende uren of afwijkend verzendadres, dan wordt er intensiever gecontroleerd. Klarna kan dan vragen om vooraf met een creditcard te betalen.

Het betalingssysteem wordt enorm gewaardeerd, omdat het zo eenvoudig is. Wat nog valt te bezien is of het bedrijf kan uitbreiden naar o.a. de Verenigde Staten, waar het moet concurreren met grotere bedrijven zoals PayPal.

Om deze stap te maken moet het bedrijf bewijzen dat de achter-de-schermen-technologie nauwkeurig online fraude kan detecteren wanneer zij worden geconfronteerd met miljoenen potentiële nieuwe klanten.

"Klarna is als een ijsberg, omdat de consument ongeveer een tiende ziet van wat het doet.", zegt Klaus Hommels, een early stage investor die zijn steun heeft gegeven aan Klarna, Spotify, de muziek streaming service, en King, een mobiel gaming bedrijf, twee andere succesvolle Zweedse tech bedrijven.

Bij de meeste betaalsystemen, zoals PayPal, moeten gebruikers of geld op een rekening hebben of de creditcardgegevens moeten in het bestand staan. Wanneer een aankoop wordt gedaan via Klarna, dan neemt zij het financiële risico voor de detailhandel tot er betaald is.

Het financiële systeem vereist van Klarna om elke consument op het moment van aankoop te beoordelen. Zodra een e-mail en postcode aanwezig 
zijn, wordt heel snel de kans op fraude berekend, met variabelen zoals openbaar beschikbare krediet informatie en gegevens van de 170 miljoen transacties al gedaan via Klarna. (First-time-shoppers moeten de eerste keer registreren.)

De meeste aankopen worden goedgekeurd in minder dan een seconde. Klarna verdient haar geld door het inhouden van een klein percentage op elke transactie. Er worden verschillende betalingsopties aangeboden.

[Bewerkt: bron: NYT]